Onze tentoonstelling stond enkele weken in SW – Kringwinkel WEB in Turnhout. Tijdens het vrijwilligersmoment bracht Leentje, medewerkster van ’t Antwoord volgende getuigenis:

Goede namiddag iedereen,

Ik ben Leentje, ondervoorzitster van T’ANtWOORD. Ik ben al vele jaren vrijwilligster.

T’ANtWOORD draait vooral op vrijwilligers en meer dan de helft van de vrijwilligers bij ons zijn vrouwen. Er zijn enkele mensen die voor T’ANtWOORD werken. Maar zij kunnen niet al het werk alleen doen. Ze hebben vrijwilligers nodig.

Wat doen onze vrijwilligers allemaal? Elke donderdag zorgen een paar vrijwilligers voor de soep. Ze kiezen welke soep ze gaan maken, gaan winkelen, koken en dienen de soep op. Ook voor het opruimen en afwassen, het onderhouden van de tuin enz. hebben we vrijwilligers nodig. De ontmoetingsruimte wordt opengehouden door vrijwilligers, de toogmedewerkers. De vrijwilligers schrijven artikels, maken foto’s en tekeningen enz. voor het krantje. Tijdens onze feesten (sinterklaasfeest, kerstfeest, paasbrunch) wordt het meeste werk verzet door vrijwilligers. Als we T’ANtWOORD voorstellen aan scholen zijn er een paar vrijwilligers bij die de uitleg doen. En zo kan ik nog wel even door gaan. Je hoort het, dit is een van de vereniging die alleen kan blijven bestaan door de hulp van vrijwilligers. 
Daarom dank aan alle vrijwilligers. Zonder de hulp van jullie zouden een groot aantal verenigingen en diensten niet kunnen blijven bestaan.

Een paar jaar geleden ben ik gaan nadenken wat het voor mij betekent om als vrijwilliger te werken. Waarom ik het wilde doen en vooral waarom het voor mij zo belangrijk was. Dit heb ik in een korte tekst gezet die ik graag met jullie wil delen.

Voor ik T’ANtWOORD leerde kennen was ik al een aantal jaar als vrijwilliger aan het werk. 
Ik vroeg mij vaak af: wie ben ik? Ja, ik ben moeder van, vrouw van, dochter van, enz. Ik vroeg mezelf steeds af: Is dit alles wat ik wil? Kan ik, ben ik niet veel meer dan dit? Steeds kwam ik bij hetzelfde antwoord uit. 
Ik ben niemand in deze grote wereld. Tot ik T’ANtWOORD leerde kennen, waar ik vooral achter de schermen werk. Als ik vergaderingen bijwoon, spreek voor groepen, mijn stem mag laten horen of wat ook mag doen binnen T’ANtWOORD, … dan voel ik mij iemand. Als ik vergaderingen bijwoon, spreek voor groepen, mijn stem mag laten horen of wat ook mag doen binnen T’ANtWOORD, … dan voel ik mij iemand. Dan ben ik iemand die iets kan doen en beteken om een stukje van de wereld te veranderen.

Dan ben ik iemand die door dit te doen werk aan de toekomst van al onze kinderen en kleinkinderen. Vrijwilligerswerk is voor mij werken aan mijzelf. Iets kunnen betekenen voor mensen.Voor mij betekent vrijwilligerswerk meer dan alleen bezig zijn. Meer dan alleen dingen doen in mijn vrije tijd. Vrijwilligerswerk is voor mij werken aan mijzelf. Iets kunnen betekenen voor mensen. En iets kunnen veranderen, ook al is het maar heel klein, om deze wereld leefbaarder te maken voor iedereen. Alleen dan weet ik voor mijzelf dat ik als vrijwilliger goed bezig ben.

Leentje

Clip

Meer foto’s

van Bart Van der Moeren