Op een middag in februari werden wij, d.w.z. mijn collega’s van Digidak Ravels en ik meegenomen in een busje door Leen van Vormingplus Kempen. Ik bleek de gelukkige winnaar te zijn van een wedstrijd waarmee men de waardering voor de vrijwilligers in de Kempen wil uitspreken en daarmee werden de vrijwilligers van  Digidak Ravels in het zonnetje gezet.

We vertrokken enigszins lacherig naar een woonhuis in Baarle Nassau waarachter zich een loods bleek te bevinden met de ambachtelijke handboekbinderij Haneveer. Hier maakten wij kennis met de fascinerende wereld van het boek en in het bijzonder met de ambachtelijke kunst van het boekbinden. Boekbinderij Haneveer is een van de weinige erkende boekbinders in Nederland. Hier kan men terecht voor restauratie van oude boeken en inbinden van bijv. boeken, tijdschriften (bijvoorbeeld oude jaargangen Donald Ducks) en scripties. De heer Haneveer oefent samen met zijn vrouw dit bijzondere uitstervende ambachtelijke vak uit en vertelt er graag uitgebreid en met verve over, hij was bijna niet te stoppen. We durfden geen vragen te stellen want we moesten nog naar een 2e adresje en daar hadden we onze tijd voor nodig.

Vervolgens kwamen we terecht bij “ De dochter van de Korenaar”  een ambachtelijke mini bierbrouwerij in Baarle Hertog. Enkele jaren geleden kochten Ronald Mengerink en zijn vrouw een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente. Hij heeft ruim een jaar gewerkt aan de verbouwing van het winkelgebouw tot een brouwerij/winkel. Zijn uit tweedehands materiaal opgebouwde brouwinstallatie brouwt maandelijks zo’n 5.000 liter zeer apart bier wat veelal geëxporteerd wordt naar Amerika, maar gelukkig ook verkocht wordt in de plaatselijke slijterijen. Enkele van deze biersoorten worden gerijpt op oude whiskyvaten en het bier Embrasse behoort tot de beste bieren van België en is ook al in de prijzen gevallen. Zijn bieren hebben allemaal Franse namen dit vanwege het internationale karakter wat Ronald ermee beoogd, de namen moeten ook uit te spreken zijn in het buitenland  zoals Noblesse, Bravoure,  Finnesse en Courage.

Ook deze ambachtsman vertelde met veel liefde over zijn vak maar het mooiste van al was natuurlijk (voor mij in elk geval) dat we na afloop van de uitleg mochten aanschuiven aan een lange tafel. 

Hier werden ons de verschillende bieren geserveerd met heerlijke bijpassende kazen en zelfgebakken brood waar ook bier in was verwerkt, je weet niet wat je proeft! Het bier was heerlijk en ik heb ervan genoten waarvoor mijn dank.

Conny

Foto’s

{gallery}110222baarle{/gallery}