De eerste brieven werden geschreven naar aanleiding van SIDEWAYS (zomer 2012) en meegedragen door de groep kunstenaars die tevoet doorheen het land trokken, tot aan de eindbestemming van de karavaan in Zutendaal (Limburg). De karavaan passeerde ook in Waarbeke (Geraardsbergen) waar zich de uiteindelijke ‘verzendplek’ van [TRAGE POST SLOW MAIL] bevindt.

Lichtingen

Aan het eind van het SIDEWAYS-traject werd de eerste lichting van [TRAGE POST SLOW MAIL] overgedragen aan het gemeentebestuur van Zutendaal.

Op zondag 28 oktober 2012 vond de tweede editie van Cultuur van de Stilte plaats. Die dag kreeg de gemeente Zutendaal een kwaliteitslabel van de Vlaamse overheid voor haar stiltegebied. Na de stiltegebieden in Galmaarden-Geraardsbergen-Ninove, Tessenderlo, Bornem, Bocholt-Bree-Kinrooi en Oud-Turnhout werd dit zo het zesde stiltegebied met een officieel karakter.

Een jaar lang (tot en met 15 oktober 2013) zullen tal van instanties verder meebouwen aan [TRAGE POST SLOW MAIL]: Vormingplus, lokale cultuurdiensten, openbare bibliotheken, scholen, zorginstellingen, bedrijven…

Zo kunnen er bijvoorbeeld initiatieven als cursussen ‘creatief schrijven’ opgezet worden om mensen extra te stimuleren en te begeleiden. [TRAGE POST SLOW MAIL] wordt al die maanden ingewacht en verzameld bij de partners en vervolgens overgebracht naar het Portaal van de Stilte in Waarbeke.

Om de lokale dynamiek te versterken zullen alle nieuw aantredende burgemeesters (en schepenen) begin 2013 door de partners worden gemotiveerd en aangemoedigd om hùn Trage Brief aan de toekomstige opvolger – over drie ambtsperiodes – te schrijven.

18 jaar later

Dan zullen de postpakketten hun eindbestemming bereiken.
Vanaf zondag 27 oktober 2030 verwerven de geadresseerden het recht om de brieven of postpakketten die persoonlijk aan hen gericht zijn eindelijk in ontvangst te nemen.