Gaan spinnen stond synoniem voor bij mekaar een gezellige babbel gaan doen. Hierdoor zouden mensen zich ook gaan beter voelen en positiever ingesteld zijn. We wilden ook dat mensen terug bij mekaar over de vloer komen. Nu zien we dikwijls dat een jaarlijks straat- of wijkfeest plaats vindt in de tent, op het plein, enz. maar echt ‘eens binnenspringen’ bij mekaar gebeurt weinig.

Als buurtbewoners goed met mekaar overweg kunnen, gaan ze mekaar ook helpen. En dit kan vooral nuttig zijn in deze straten, waar jonge en oude mensen wonen. We hoopten dat het ook een start kan zijn voor buurtbewoners om een engagement op te nemen in hun eigen buurt of in de gemeente.

In 2008 maakten we onder andere via RTV promo om Spinnen in de Straat ook elders te laten plaatsvinden. We wilden mensen over de streep trekken om een burendag in de regio te organiseren. Daarvoor ontwikkelden we samen met de regionale omroep een clip met o.a. Pol Goossen.

Daaraan koppelden we een wedstrijd met enkele leuke prijzen: centen voor een fotoreportage of voor animatie, een Wereldwinkelkorf om te trakteren, …

Inspiratiebrochure

We maakten ook een brochure waarin je kon lezen hoe je Spinnen in jouw straat kon organiseren. Stap voor stap, met praktische tips en pasklare voorbeelden. Het concept mag dan eenvoudig zijn, er zijn toch een reeks zaken waar je best rekening mee houdt als je er een succes van wil maken.

Download de brochure

Spinnen elders

Kattespoelstraat in Beerse

Op zaterdag 23 en zondag 24 augustus 2008 konden de bewoners van de Kattepoelstraat van 10 tot 22 uur gaan ‘spinnen’.  

‘Gaan spinnen’ betekent bij elkaar eens binnenspringen en een gezellige babbel doen. Wijkvereniging Oosthoek neemt deel aan dit project. Vier gezinnen zetten tussen 14 en 17 uur hun deuren wagenwijd open zodat je kan langskomen voor een tasje koffie, een glaasje fris of een pintje van eigen bodem (Flodder).  

Spinnen in de straat is een straatproject van wijkvereniging Oosthoek in samenwerking met Vormingplus Kempen en de dienst cultuur. De straat wordt verkeersvrij gemaakt en er valt heel wat te beleven. Vormingplus Kempen zorgt alvast voor leuke kinderanimatie tussen 14 en 16 uur. De dienst cultuur schenkt de vier deelnemende gezinnen een winkelpakket ter waarde van 75 euro. Dat kunnen ze besteden om de bezoekers te verwennen.

Beerse, Bloemenstraten

Op zaterdagnamiddag 8 augustus was het in de Bloemstraten van Beerse een gezellige drukte. Bij de verschillende gastgezinnen was de inkom mooi versierd; het terras bloeide onder de stralende zon.
De wijkbewoners liepen vanaf 14 uur tot 18 uur bij de verschillende gastgezinnen aan en af; bij ons kwamen wel 45 personen langs voor een babbel. Op een moment zaten er 16 personen op het terras, we hadden juist voldoende zitplaatsen. De gastvrouw had voor een lekker hapje en drank gezorgd.
Sommigen waren blij eens nader kennis te maken met andere families uit de wijk; op deze manier leerden ze mensen kennen die ze anders wel
tegenkwamen, maar niet herkenden.
Enkele wijkbewoners hadden een kleine attentie meegebracht voor de gastgezinnen, alhoewel dit niet de bedoeling was. De algemene indruk was zeer positief, want sommigen spraken af om de volgende keer ook een “Spinnamiddag” te organiseren. Tot in de late avonduren werd nog nagekaart in een overdekte buurttent. Die stond opgesteld in de tijdelijk afgesloten speelstraat.

Deze actie is duidelijk voor herhaling vatbaar; op deze wijze kan het sociaal contact alleen maar verbeteren. Met dank aan de wijkverantwoordelijke voor de logistieke steun.

familie Daemen – Van Echelpoel, Beerse

Foto’s

{gallery}09bloemen{/gallery}

Een reactie

Oudjaar 2007: middernacht, vuurwerktijd, en kusjestijd! Ook de buren komen op straat. Jos en Lou, Elle en Bert en Kris en Miek leren elkaar kennen. Blijkt dat we al drie jaar naast elkaar wonen en elkaar eigenlijk niet kennen. Ook de andere buren zijn onbekenden. Dat moet toch dringend veranderen! Jos spreekt het grote woord uit: we moeten een buurtfeest organiseren!
Oudjaar 2008: middernacht, vuurwerktijd en kusjestijd! Weer ontmoeten Kris, Jos en Elle elkaar op straat. Is het al een jaar geleden dat wij dat goede voornemen maakten? Oeps, de tijd gaat snel… Maar ons goede voornemen wordt weer snel gemaakt: dit jaar maken we er echt werk van!

Enkele maanden later spreken we af en komt Diana van de wijk Oosthoek ons de uitleg geven over het Spinnen dat zij vorig jaar organiseerde in de Kattespoelstraat. We zijn enthousiast, maar zoeken nog andere buren om het feest mee te organiseren.
Op die eerste vergadering komt wel 17 man opdagen. Voor ons is dit het teken dat niet alleen wij zaten te wachten om onze buren beter te leren kennen!
Acht augustus, dan gaat het gebeuren! Vier gezinnen stellen zich kandidaat om de buren te ontvangen met een drankje en een hapje. Winkelen doen ze samen met de bons van PG en Klaverblad die ze via de dienst cultuur kregen.

En dan is het zover: zaterdag 8 augustus 2009: eindelijk gaan we onze buren van de Oude Bloemenwijk leren kennen!
Om 13 uur sluiten we het stukje straat af als speelstraat voor de kindjes. Blijkt meteen dat er niet meer zoveel jonge kinderen in onze wijk wonen. Maar daar komt binnenkort weer verandering in: de gezinsuitbreidingen bij Thomas en Wendy en Bert en Elle zijn al een eerste begin!

Reinhilda en Willy ontvangen je op hun gezellig terras met professionele hapjes: koude erwtensoep met munt en hesp? Super lekker zo blijkt! En we leren weeral bij dat een kopje kruidnagel met warm water de wespen weghoudt.

Bij Luc en Chris moet je even zoeken, maar gebruik je neus richting geur bitterballen en curryworsten en … gevonden! Een frisse pint en goed glas wijn maken de tongen los!
Jos en Lou en Kris en Miek doen aan Joint Venture: zij bezetten het tentje in de Speelstraat en bieden er heel lekkere gazpacho aan (met dank aan Jos), en heel goede cake (met dank aan de bakkers van Kris).
En in het tentje wordt het feestje vanaf 17 uur verder gezet. De overschot van drankjes en hapjes wordt hier verzameld en iedereen die wil blijven plakken is welkom. En dat doen we, zelfs met heerlijke gitaarmuziek van Danny op de achtergrond. Dat er is nagebabbeld tot in de vroege uurtjes was dan ook heel normaal.
Je merkt het, heerlijke hapjes en drank was er in overvloed. Maar dat maakt natuurlijk niet dat de spinnen-dag een succes was. Wie dat wel deed, waren de vele buren die een bezoekje kwamen brengen, de gesprekken die werden gevoerd, de moppen die werden getapt, … .

En ik ben bijzonder blij dat we met oudjaar 2009 kunnen zeggen: ‘dat was toch plezant he! Dat moeten we misschien nog eens doen!’

Groetjes
Elle

Bersegem, Wechelderzande

{gallery}bersegem{/gallery}

Houthoek, Laakdal

In de Laakdalse buurt Houthoek waren er vier opendeurhuizen. Eén ervan was de woning van het Lokaal OpvangInitiatief (LOI) waar Afrikaanse vrouwen wonen. De OCMW-voorzitter was tijdens de spinnamiddag in deze woning aanwezig om info te geven over de LOI-werking.
De buurtbewoners vonden dit een unieke kans om kennis te maken met het LOI en met de bewoonsters van het huis.

Op vrijdagavond 3 juli vierde Houthoek feest. Meer daarover kan je lezen op de site van de Gazet van Antwerpen of in het artikel van Het Laatste Nieuws hieronder. We hebben er ook nog enkele fotootjes van.

{gallery}bbqhouthoek{/gallery}