De Teuntjeswijk in Oosthoven (de wijk om en rond de Sint-Antoniusstraat) onthulde een prachtige Buurtbank op zondag 26 mei. Naast de Teuntjewijk is er nu dus de Teuntjesbank! Een dik jaar geleden wonnen de bewoners een ‘Buurtbank’. Het Buurtbankproject is een samenwerkingsverband tussen Vormingplus Kempen en de gemeente Oud-Turnhout.

Unieke samenwerking

Het onopvallende grasveldje in de wijk, tussen Rabouwakkers en Sint-Antoniusstraat, kreeg een mooie meerwaarde door de bijzondere bank. Eén van de bewoners maakte het ontwerp. De VTST voerden de werken uit. Vormingplus Kempen stuurde aan. De gemeente ondersteunde. Een nieuwbakken werkgroep van buurtbewoners leidde het geheel in goede banen. Van een intense en geslaagde samenwerking gesproken.

Het resultaat onthuld

Op 26 mei hingen de feestvlaggen uit! De bank werd plechtig onthuld in aanwezigheid van vele buurtbewoners en genodigden. Bij aanvang was de imposante bank netjes ingepakt als was het een Christo-kunstwerk. De kinderen mochten er vervolgens met volle teugen het papier afscheuren. Nadien poseerden alle buurtkinderen met veel plezier op en rond de bank. Het is echter niet enkel een kinderbank … de bank wil een aanzet zijn om het buurtleven generatie-overschrijdend te versterken. En het mag gezegd: verschillende generaties waren aanwezig bij de onthulling.

Plezier van eigen bodem

Na de onthulling bracht Bamboozle gezelligheid alom. Dankzij sponsoring van enkele Oosthovense zelfstandigen én dankzij de buurtbewoners zelf, werd de onthulling met een uitgebreid dessertenbuffet gevierd. Er werd volop geproefd, kooktips werden uitgewisseld. Het dessertenbuffet bracht de mensen op spontane manier bijeen.

Terugblikken én vooruitblikken

Het afgelopen jaar ontstond naast de al het werk aan de bank ook een heuse buurtwerking. Op één jaar tijd organiseerden de bewoners reeds drie activiteiten en telkens met succes. Oud-Turnhout kent er dus nog een buurtwerking bij. Momenteel werken ze verder aan de verdere inrichting van het Teuntjesplein dat een aanzet wil zijn tot ontmoeting en spel. De eerstvolgende realisatie zal de petanquebaan zijn die door de gemeente wordt aangelegd. Na de gewonnen Buurtbank, won de buurt won ook nog een knappe prijs met hun ingediende project ‘Thuiskomen mét de buren’. Een nieuwe samenwerking met de Koning Boudewijnstichting ontstond. Wordt met plezier vervolgd…

Verslag: Kristien Aubroeck

Foto’s