Marthe is de dochter van Jo en Guy, de drijvende krachten achter het buurtbank. Marthe maakte een spreekbeurt over de bank voor haar klasgenootjes en de meester van het 3de leerjaar.

Beste klasgenootjes en meester,

Ik ga mijn spreekbeurt houden over de buurtbank.

Er werd 2 jaar geleden een wedstrijd gehouden: ‘Bank zoekt buurt’ in Hoogstraten. Als er in jou straat een leuk plekje was om een bank te zetten kon je meedoen.

Omdat er in de Remi Lensstraat zo’n leuk plaatsje vrij was, heeft mama ervoor gezorgd dat alle buren mee inschreven voor de wedstrijd. Een paar weken later kregen we telefoon dat onze buurt de wedstrijd had gewonnen.

Papa heeft dan een plan getekend hoe dat de bank er uit kon zien. En dan zijn er een paar vergaderingen geweest met de buren om het plan te veranderen zodat het voor iedereen goed was.

We moesten ook kiezen in welk materiaal de bank gemaakt moest worden. We kozen voor Padoek, een tropische houtsoort. Dit hout kan goed tegen regen en zon. Omdat de bank buiten staat is dit heel belangrijk.

Daarna moesten we iemand zoeken die de bank wou maken. We hebben hiervoor de VITO in Hoogstraten gekozen omdat er een paar meesters van de VITO in onze straat wonen.

Als laatste moesten we nog een naam kiezen voor de bank. Iedereen mocht een naam op een briefje schrijven en dan mocht iedereen er de beste naam uitkiezen. ’t Plekske haalde de meeste stemmen.

Op zaterdag 26 mei werd de bank dan feestelijk onthuld. De fanfare was er bij, de burgemeester, een ballonnenclown en de jongens van de VITO. Er lag een doek over de bank en die werd er door alle kindjes en een kraan opgetild. Er waren ook een paar mensen van de krant en de televisie. Op deze video staat nog een kort stukje over deze dag.

Vanaf nu kunnen we dus met alle buren genieten van onze buurtbank.

Ik heb hier nog een uitnodiging en een paar foto’s bij. Ik zal ze even doorgeven, dan kunnen ze goed zien.

En nu ga ik een paar vraagjes stellen om te zien of jullie goed geluisterd hebben.

  1. 1.Wie heeft de bank gemaakt?
  2. 2.Hoe heet onze buurtbank?
  3. 3.Hoe heet onze straat?

Dit was dan mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie ook eens op onze bank kunnen zitten.

Marthe – 3 de studiejaar