Op maandag 2 mei kwamen in Hoogstraten enkele enthousiaste buren op het eerste buurtbankoverleg. In de buurt van de Remi Lensstraat en het E. van den Akerplein komt binnenkort immers een buurtbank. Samen praatten ze over hun buurt.

Ze vonden dat die heel wat troeven had: ze ligt vlakbij het centrum en het is er toch rustig. Het is een bruisende, jonge buurt met veel kinderen. Er wonen veel behulpzame bewoners. Maar er waren ook verzuchtingen: meer groen, nette, openbare plekjes of een speelpleintje voor de kleinsten zou leuk zijn. De hele buurt betrekken bij buurtactiviteiten is de ultieme droom van de werkgroep.

De buurtbank


Hoe zal de bank eruit zien? Een eerste bankontwerp was er al (zie foto). Maar er moet nog veel besproken worden:

  • voor welk materiaal kiezen we?
  • welke vorm krijgt de bank?
  • wie gaat de bank ontwerpen én maken?

Die vragen worden op de volgende buurtvergadering besproken.

“Een goede buurt hebben we eigenlijk al,’ zegt bewoner Peter Maes, “En een goei buurtje van tijd tot tijd ook. Als er ergens geholpen moet worden, is er altijd wel iemand op wie je kan rekenen. Ook op ons straatfeest of de nieuwjaarsborrel hebben we helpende handen genoeg. Het feestje begint eigenlijk al met het opstellen van de tent en eindigt pas met het afbreken ervan. En zoals ze zeggen: beter een goeie buur dan een verre vriend. Vandaar ook dat het zo belangrijk is om goed overeen te komen, ook als voorbeeld voor de kinderen. Er zijn altijd wel een paar mensen die de boel in gang trekken, maar zonder al die helpers, jong en oud, zou het niet lukken. Wij zijn gewoon een toffe buurt.”
{jb_left45}”Ik wil graag aan het buurtbankoverleg meewerken om een goede buurtwerking op gang te trekken. Zo één zoals je vroeger zag, buren die gewoon een praatje maken met een pintje in de hand, kinderen die onbezorgd buiten kunnen spelen, de hele sfeer die daar rondhing. De dag van vandaag heeft iedereen het veel drukker om nog aan een ouderwetse buurtwerking te denken.”{/jb_left45}

Dag van de buren

De buurtbank wordt een plek voor buurtactiveiten, zoals een barbecue, een fotozoektocht, een buitenpoetsdag, … In afwachting van de bank doet de buurt alvast mee aan de Dag van de buren op vrijdag 27 mei. Iedereen is uitgenodigd om haar of zijn stoel mee te brengen naar het pleintje. Als iedereen een eigen hapje en drankje meebrengt, belooft het een leuke burenavond te worden.

Volgende vergadering: 20 juni

Wil je graag verder meedenken over de bank en de buurtactiviteiten? Kom naar het volgende buurtbankoverleg op maandag 20 juni om 20.00 uur in het Administratief Centrum.