Op zaterdag 10 november 2012 boden de gemeenten Laakdal en Meerhout en Vormingplus Kempen 8 gratis workshops aan. Telkens over onderwerpen die nauw aansluiten bij de dagelijkse werking van je vereniging. Gevarieerd en bijdetijds. Uiteenlopend en diepgaand. 
Maak snel je keuze: voor de meeste activiteiten laten we maar een beperkt aantal deelnemers toe.

Voormiddag

Op zoek naar vrijwilligers – werven en selecteren

Weten wat de rol is van vrijwilligers in de organisatie en welke taken we hen geven is één. De juiste man op de juiste plaats krijgen is twee. Voor de ene leidinggevende is het een opgave, voor de andere een uitdaging. Welke technieken en middelen kunnen we hierbij gebruiken? We geven een overzicht en bespreken de voor- en nadelen ervan. Na werven volgt selecteren. Selectie van vrijwilligers lijkt in een tijd waarin het steeds moeilijker wordt vrijwilligers te vinden overbodig. Of toch niet? We zetten de pro’s en contra’s op een rijtje. Voor wie selecteert hebben we enkele concrete tips klaarliggen. We bekijken de +2 methode om mensen te werven. We kijken ook kort hoe we mensen kunnen  (bij)houden en  motiveren

Het mag ook gezellig zijn – Decoratie

Als vereniging organiseer je elk jaar verschillende activiteiten. Het is niet evident om je lokaal of zaal telkens op een betaalbare manier gezellig te maken.
Wij geven je in deze workshop een aantal haalbare ideeën. Je gaat zelf aan de slag met dit knutselmateriaal. Een echte “doe-workshop”.

De veranderde vrijwilligerswetgeving

Een tijd geleden kwam er een sluitend statuut voor vrijwilligers. Dat roept een aantal vragen op. Wanneer spreken we over vrijwilligerswerk en in welke gevallen niet? Welke informatie moet ik aan mijn vrijwilligers geven en wat zet ik daarbij best op papier? Is een vergoeding verplicht of kies ik als vrijwilligersorganisatie of en in welke vorm ik een vergoeding voorzie? Welke verzekeringen zijn verplicht en welke facultatief?… Tijdens deze sessie krijg je een antwoord op deze en nog heel wat andere vragen.

Origineel uit de hoek komen – sessie brainstormen

Creativiteit is een krachtige energiebron. In deze ervaringsgerichte workshop boren we onze eigen bron verder aan en putten eruit. Creatief denken is een vaardigheid die je kan ontwikkelen en oefenen.
Samen verkennen we enkele creatieve technieken en werkmethodes. We gaan hierbij op zoek naar hoe je samen op nieuwe ideeën kan komen, en wat een creatieve attitude nu juist omvat.
Change your perspective!

(Een sessie van de Stichting Lodewijk de Raet)

Namiddag

Motiveren van vrijwilligers en leden

Werven van vrijwilligers is een continue proces. Alleen al omdat er vaak ook sprake is van continue verloop in het vrijwilligersbestand. Behoud van vrijwilligers is echter nog belangrijker. Om vrijwilligers te behouden is waarderen, stimuleren en motiveren belangrijk.
De motivatie van vrijwilligers bepaalt of ze hun engagement verder zetten of ermee stoppen. Daarom is het essentieel dat je blijft peilen naar de motivatie van je medewerkers en acties onderneemt om die motivatie aan te zwengelen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat vrijwilligers afhaken. Hoe je dit kan doen, krijg je aangereikt tijdens deze workshop.

Heb ik een conflict of heeft het conflict mij?

We staan stil bij wat een conflict is, de oorzaken en de soorten conflicten en bovenal kijken we waar nog wat kan gedaan worden in een conflict wat is bemiddelen, een machtsingreep of vriendendienst?
Er is ruimte om een conflict concreet te bekijken en alzo van elkaar te leren, een boeiende actieve workshop

Streekbieren voor je vereniging

Een lekker streekbier zorgt voor het neusje van de zalm tijdens je activiteiten.  Johan  maakt je wegwijs  in de bierwereld. Een stukje historie, een kennismaking met streekbieren en de  brouwerijen, het nut van bieren. Tijdens deze sessie leer je tevens de  kunst van het inschenken.  Als kers op de taart  proef je  zes biertjes uit onze eigen Zuidkempense regio.

Promotie en pers

Tijdens deze sessie krijg je praktische tips over hoe je op een goedkope, originele en efficiënte manier extra reclame maakt voor je activiteit naar niet-leden. Om anderen uit hun kot te lokken, om andere of meer vrijwilligers te bereiken, om beter leden te werven of om je activiteit beter bekend te maken in de gemeente.