Hieronder vind je een aantal presentaties die in 2011 gehouden werden. 

Hoe kan je succesvol promotie maken voor je vereniging?

Koen Van der Merckt – Vormingplus Waas en Dender

Als vrijwilliger organiseer je verschillende activiteiten met en voor je organisatie. Natuurlijk verwacht je op de meeste activiteiten ook deelnemers. In deze sessie bekijken we hoe je op een actieve, aangename en effectieve manier promotie kan maken.

De veranderde vrijwilligerswetgeving

Davy De Laeter – vzw Kliniek

Een tijd geleden kwam er een sluitend statuut voor vrijwilligers. Dat roept een aantal vragen op. Wanneer spreken we over vrijwilligerswerk en in welke gevallen niet? Welke informatie moet ik aan mijn vrijwilligers geven en wat zet ik daarbij best op papier? Is een vergoeding verplicht of kies ik als vrijwilligersorganisatie of en in welke vorm ik een vergoeding voorzie? Welke verzekeringen zijn verplicht en welke facultatief?… Tijdens deze sessie krijgt u een antwoord op deze en nog heel wat andere vragen.

Motiveren van vrijwillige medewerkers en leden

Erwin Vermesen- freelance vormingswerker

Vrijwilligers zullen zich sneller binden aan een organisatie als ze er zich ook thuis voelen.. Als leidinggevenden moeten we daarom onder meer oog en oor hebben voor de motivaties van iedere vrijwilliger. Tijdens deze sessie worden enkele motivatietheorieën besproken.

► Bekijk de presentatie  

Origineel uit de hoek komen: sessie brainstormen

Saskia Vandeputte – Dewaele Consultancy

Deze snelcursus toegepaste creativiteit laat de deelnemers proeven van de mogelijkheden van toegepaste creativiteit en leert hen een aantal basistechnieken die ze direct kunnen toepassen in de praktijk.

► Lees de achtergrondnota  

► Bekijk de presentatie  

Speedcursus digitale fotografie

Marc Vervoort – Fotograaf

Een foto maken is gemakkelijk. Een goede foto maken daarentegen vraagt enige behendigheid en kennis. Marc leert jullie enkele truukjes om van activiteiten mooie en bruikbare foto’s te nemen.  

► Bekijk de presentatie  

Draaiboek en budgettering voor je activiteiten

Armand Dewaele – Dewaele consultancy

Ook voor kleinere activiteiten kan een draaiboek een enorme meerwaarde betekenen. In deze sessie wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een goed draaiboek kan opstellen. Bovendien worden er ook enkele nuttige tips mee gegeven in verband met sponsoring of subsidies voor je activiteit.

De activiteiten volgens de regelgeving

Tom Roefs – Evenementcoördinator Kasterlee

Een evenement of grotere activiteit  brengt vaak heel wat met zich mee. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en dat je niets vergeet. Tijdens deze sessie krijg je een overzicht wat je zeker niet mag vergeten.

► Bekijk de presentatie ‘Hoe organiseer je een evenement?’  

► Bekijk de presentatie ‘Activiteiten en evenementen volgens de regels’  
 

Omgaan met conflicten in je vereniging

Erwin Vermesen- freelance vormingswerker

We krijgen allemaal wel eens te maken met kritiek, als ontvanger of als gever. En in elke organisatie manifesteren zich wel eens conflicten. Als leidinggevenden komt het er op aan om er adequaat op te reageren. Er zijn verschillende manieren om met kritiek en conflicten om te gaan. We zetten de kenmerken en verschillen op een rijtje. Daarnaast laten we u ontdekken welke stijl(en) u als leidinggevende het best hanteert.

► Bekijk de presentatie  

Taken en opdrachten van een goede bestuursploeg

Armand Dewaele – Dewaele consultancy

Binnen een bestuursploeg zijn er verschillende taken die opgevolgd dienen te worden. Goede afspraken en verdeling van verantwoordelijkheden is belangrijke stap naar een goede en efficiënte werking.

► Bekijk de presentatie  

Vzw of feitelijke vereniging?

Steven Matheï, advocaat gespecialiseerd in vzw-wetgeving

Wanneer is het nuttig om als vereniging of lokale afdeling een vzw te worden? Welke voor- en nadelen zijn er verbonden met een feitelijk vereniging of vzw?  Hoe zijn onze (bestuurs-) leden het best verzekerd en hoe belangrijk is dit?

Speedcursus lay-out

Gerda De Kempe – Atelier plano

Een aankondiging van een activiteit ziet er steeds kleurrijker en flitsender uit. Dit kan je ook zelf! Door een snelcursus Scribus leer je enkele basisvaardigheden om met deze gratis software thuis verder aan de slag te gaan.

Biertapcursus

Jo Helsen – cafébaas

Een goede pint tappen is een kunst! Elke bierliefhebber weet dat de smaak voor een groot deel daardoor mee bepaald wordt. Bovendien kan je door de juiste techniek ook veel bier, tijd en geld uitsparen op activiteiten van je vereniging.