Ward Kennes: ‘Brief schrijven is kunst die wat verloren gaat’

Graag wil ik Vormingplus Kempen bedanken dat ze mij vorig jaar contacteerden om mee te doen aan een try out van de Trage Post in Kasterlee. In gezelschap van een internationaal kunstenaarsgezelschap Sideways wandelden we door mooie hoekjes en kantjes van Kasterlee naar domein Rulheyde om daar onder de begeleiding van Daniel Billiet in een najaarszonnetje te schrijven aan een brief. De ganse dag stond in het teken van stilte en vertraging. En was daarmee een vorm van stil protest tegen het helse ritme en de luidruchtigheid van het dagelijkse leven.

Binnen ons gezin hebben we ervaring met trage post. Bij de doop van onze vier kinderen, schreven peter, meter, moeke en vake elk een brief, die ze bij hun Vormsel ontvangen. En binnen het kader van Marriage Encounter schrijven mijn vrouw Hilde en ik mekaar geregeld een brief omdat dit een bijzondere communicatiemethode is om gevoelens, verwachtingen en ontgoochelingen te delen en de dialoog als koppel levendig te houden.

Er worden steeds minder brieven geschreven. En als een brief wordt verstuurd, is het de bedoeling dat hij zo snel mogelijk aankomt. Een brief schrijven naar iemand die die pas over vele jaren zal ontvangen, is echt ongewoon. Een echte brief schrijven is trouwens een kunst die wat verloren gaat in een tijd van snelle communicatie. Maar ook nu nog nodigt een brief uit om stil te staan bij wat je echt belangrijk vindt om voor iemand op papier te zetten. Welke woorden kies je om gevoelens en gedachten over te brengen?

De eerste schrijfworkshop viel samen met de verjaardag van mijn zoon Frank en daarom is hij de bestemmeling geworden van mijn eerste trage postbrief. Ik vond deze ervaring in september 2012 zo waardevol, dat ik graag inging op de vraag van Vormingplus Kempen om het project op de agenda te zetten van de conferentie van Kempense burgemeesters en om ook mijn collega’s te laten delen in de waarden van stilte, vertraging en wat daar vanzelf uit voortvloeit, verdieping. In maart zijn we dan met een aantal Kempense burgemeesters naar het stiltegebied van de Liereman getrokken voor een fikse wandeling, gevolgd door het schrijven van een brief naar onze opvolgers in 2030.

Op deze oproep reageerden 23 burgemeesters dat ze een brief wilden schrijven. Dat is echt een hele goede respons. De burgemeesters van Hulshout, Herentals, Balen, Oud-Turnhout, Arendonk, Beerse, Mol, Herenthout, Hoogstraten en Kasterlee deden effectief mee aan de schrijf-wandelworkshop. En ik kan u verzekeren dat het niet evident is om zoveel burgemeesters een aantal uren in hun overdrukke agenda te laten blokkeren.

Voor zover we konden nagaan, zijn de burgemeesters van Beerse, Vosselaar, Vorselaar, Rijkevorsel, Hoogstraten, Herentals, Grobbendonk, Oud-Turnhout, Laakdal en Kasterlee ook effectief in de pen gekropen. Met hun brief aan de burgemeester van hun gemeente in 2030 wilden de burgervaders en –moeders ook hun dorpsgenoten oproepen om een trage brief te schrijven.

Mijn brief werd al eens symbolisch op de bus gedaan aan het Erfgoedhuis in Tielen naar aanleiding van de Erfgoeddag die dit jaar in het thema stond van ‘Stop de tijd! ‘ wat wondermooi aansluit bij de idee van Trage Post. Maar vandaag gaat hij hier in de kluis om er pas in 2030 weer uit te komen. Een aantal burgemeesters gaan over zoveel jaren verschieten als ze plots een brief uit 2013 op hun bureau vinden. ‘Die burgemeester van toen dat was toch een speciaal geval’ zullen ze wellicht denken.

In elk geval wil ik Christa en de mensen van Vormingplus Kempen, de schrijvende collega’s-Burgemeesters en de mensen van Kasterlee die ook een trage postbrief schreven van harte bedanken voor hun bijdrage aan dit zinvolle initiatief.

Geef een reactie

Back to top button