Burgemeesters schrijven naar de toekomst

Bij de start van de nieuwe legislatuur nodigde Vormingplus Kempen alle burgemeesters uit om een trage brief te schrijven naar hun opvolger die eind 2030 aantreedt. 22 burgemeesters gingen hier op in uit de volgende gemeenten: Arendonk, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar en Vosselaar.

Het startschot van de campagne werd gegeven op 8 maart 2013 met een wandel- en schrijfworkshop. Tien burgemeesters namen hiervoor een hele dag de tijd. Ze wandelden en mijmerden. Samen schreven ze hun trage brief. Het Landschap De Liereman, sinds vorig jaar een erkend stiltegebied, bood hiervoor een inspirerende ruimte.

Blij verwonderd dat collega-burgemeesters tijd willen maken om rust in te bouwen; stilte te laten spreken en door te schrijven naar 2030 eigenlijk na te denken over wat we vandaag doen. Het plaatst onze drukte van vandaag in een breder perspectief. Dat is een kans om duurzaam bezig te zijn met onze opdracht.”

Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee en peter van de Trage Post campagne in de Kempen

Een trage brief doet je reflecteren, overwegen, misschien mijmeren. Je bent stil qua geluid, maar niet qua gedachten.

Paul Rotthier, burgemeester van Mol

Een trage brief schrijven, draagt bij aan de lokale geschiedenis. Het is vooral nuttig voor jezelf. Je staat eens stil bij jouw essentiële waarden.

Jan Peeters, burgemeester van Herentals

Een stiltewandeling voelt eerst onwennig aan, maar heeft na verloop van tijd iets louterends, iets mediterends, … mens en natuur worden één, worden verbonden door de stilte.

Kristof Hendrickx, burgemeester van Arendonk

Ik heb op een ongedwongen en ontspannen manier kunnen nadenken over iets wat ik in mijn dagelijks leven te weinig heb, zijnde stilte en tijd.

Geert Daems, burgemeester van Hulshout

Ik heb mijn koudwatervrees voor de stilte ‘overwonnen’ !

Johan Leysen, burgemeester van Balen
burgemeesters

Geef een reactie

Back to top button