Dat bleek in een Arendonks onderzoek onder zestigplussers de grootste maatschappelijke uitdaging. 17% van de bevraagden had zulke eenzaamheidsgevoelens dat ze professionele hulp nodig hadden om die de baas te kunnen.

Of je nu 80 of 60 bent, man of vrouw, al dan niet een partner of kinderen hebt, blijkt er niet toe te doen. Recente Belgische cijfers bevestigen dat bijna de helft van de 60-plussers zich eenzaam voelt. Zo zouden er in 2020 in ons land meer dan één miljoen eenzame ouderen zijn. De aanpak en preventie van eenzaamheid bij ouderen lijkt een prioritair thema te worden.

Daarom startte OCMW Arendonk het project “Generaties voor Elkaar” op in samenwerking met Thomas More, Vormingplus Kempen, de Seniorenraad en het Arendonkse Rode Kruis.

In het voorjaar voerden we flink wat onderzoek uit. De resultaten daarvan willen we nu met alle geïnteresseerden delen.

En we geven meteen ook een inkijk in het vervolg van het project: in het najaar gaan we aan de slag met een project om de sociale betrokkenheid en participatie van ouderen te verhogen. Vanuit een positieve en waarderende benadering. En we betrekken er ook andere generaties bij.