Dag van de stilte, ook in de Kempen

Op zondag 27 oktober 2019 is het weer zo ver. In heel Europa gaat de wintertijd in. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen.

‘Dag van de stilte’ is een jaarlijkse campagne die de waarde van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in Vlaanderen, Brussel en Nederland maatschappelijk aan de orde stelt.

Organisaties nemen initiatieven op diverse locaties om en nabij de Dag van de stilte. Ook in de Kempen en in het prinsheerlijk platteland van het Merodegebied kom je goed aan je trekken.

Jij houdt van wandelen?

Zaterdag 26 oktober trakteert Yoga Natuurlijk in Herselt je op een heerlijke wandeling met onderweg yoga in het Merodegebied.

In Oud-Turnhout ben je er al vroeg bij met Buitengewoon Ontwaken. Op zondagochtend 20 oktober ontdek je tijdens een begeleide wandeling langs trage wegen stilte- en rustplekjes in en om het dorpscentrum.

In Arendonk organiseert Talander op zondag 27 oktober een wandeling met Betsie Peeters. Die laat je proeven van de stilte in de bossen rondom de Wouwershoeve. Die dag kan je ook stapvoets de stilte ervaren in het stiltegebied landschap de Liereman in Oud-Turnhout.

Onthaasten doe je tijdens een wandeling met ezels van De Vliertuin in Herselt op zondag op 27 oktober.

Op 3 november zijn er nog twee begeleide stiltewandelingen in de bossen rond de abdij van Averbode.

Liefde voor muziek

Op zaterdag 19 oktober kan je In de kerk van Blauberg (Herselt) genieten van verstillende bewegingen van de balletdansers van Bouger. Op dinsdag 22 oktober geeft het Duo Kaylisch met zang, dwarsfluit en harp een stilteconcert in de Kapel in het OPZ-Geel. Om de Multiklanken meditatie te beleven, moet je op zondag 27 oktober in stiltegebied van Gerhagen in Tessenderlo zijn.

Moeten er nog woorden zijn?

Van 25 tot 27 oktober is er in de Abdij van Averbode een bezinningsweekend voor iedereen die geïnteresseerd is in yoga, literatuur en stilte. Laakdal eert op 1 november aan de hand van lokale levensverhalen, poëzie en muziek hun overleden dorpsgenoten tijdens een ingetogen reveil op de recent gerenoveerde begraafplaats van Veerle. Helemaal stil wordt het de volgende dag tijdens de filmavond ‘Die GroSSe Stille’ met overnachtingsmogelijkheid in de Abdij van Averbode.

Meer info over andere stilte-activiteiten in Vlaanderen vind je op www.dagvandestilte.be

Back to top button