Dag van de stilte 2020

Naar jaarlijkse gewoonte is er op de laatste zondag van oktober de Dag van de stilte. Op die dag gaat heel Europa het winteruur in. We krijgen een extra uur: even rek op de tijd. Met deze campagne stelt Waerbeke de waarde van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in Vlaanderen, Brussel en Nederland maatschappelijk aan de orde. Rondom 25 oktober nemen tal van organisaties initiatieven op diverse locaties. Zo ook nog in de Kempen. Dit jaar werkte Vormingplus Kempen samen met de vier erfgoedorganisaties. Stilte en erfgoed gaan immers goed hand in hand.

Uit momenten en dingen ademt als het ware trage tijd Joris Capenberghs

Tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed, een initiatief van Erfgoed Noorderkempen en Kempens Karakter vind je een aantal activiteiten met een lijntje naar de stilte.

Hou je van wandelen in de natuur?

Vroege vogels vinden hun gading tijdens een dauwwandeling in de Kolonie van Wortel. Ook in Grobbendonk  wandel je in het ochtendgloren tussen de kasteelhoeve en de priorijruïne (25/10).

Voor de allerkleinsten is er de nieuwste kinder-erfgoed-wandeling het Grave Ravenpad By Night in Ravels (24/10).

Geef me de stilte en ik trotseer de nacht Khalil Gibran

Kies je voor cultuur?

Voor cultuurliefhebbers is er in Oud-Turnhout een schilderachtige avondwandeling (23/10). Het begijnhof in Turnhout is een luwteplek bij uitstek. Het hele weekend zijn er activiteiten over het bijzondere begijnenleven als inspiratie voor kunst en bezinning.

Ook in De Warande kan je het dan terecht in De Nacht, een expo over nachtelijke kunst. (23, 24, 25/10).

Luisteren naar Kempense volksverhalen bij het vuur kan je op 24 oktober in de tuin van het Natuurpunt Museum. Ontdek daar dan meteen ook de stilte in het Huis van de Haiku.  Luisteren staat ook centraal op het unieke erf van de Wouwershoeve in Arendonk met de lokale kroniek over Héti, podcastverhalen of tijdens een stiltewandeling.

Even uitblazen in het landschapspark de Merode

Ook in de Merode kan je hart ophalen met stiltewandelingen in het natuurgebied Kwarekken in Westerlo (25/10) of in het kasteeldomein Hof ter Borght in Hulshout (25/10).

Zalig ontspannen kan tijdens een stilte- en yogawandeling rondom de abdij van Averbode (24/10) of in Tessenderlo in het Bosmuseum Gerhagen met Multiklanken (25/10). Voor de slapelozen onder ons is er een lezing Als schaapjes tellen niet meer helpt, van Prof. Dr. Johan Verbraecken in Herselt (24/10).

Zot van codes en raadsels?

Ga dan naar de Mattheüskerk in Hulshout, die is omgetoverd tot escaperoom en daar kan je het Matthëus en passie-retabel onthullen. (23 en 24/10)

Verstillen vanuit je luie zetel kan je dankzij Erfgoeddienst k.ERF. Die lanceert een online slow art expo ‘Parels in detail’ over kunst in de Kempense kerken.

Stilte in de storm

Met 3 Waerbeke webinars 2020 zoekt Waerbeke naar nieuwe perspectieven voor de toekomst temidden van verwarrende tijden:

  • Klimaatverandering: omgaan met innerlijke grenzen (24/10),
  • Openhartig samenleven: van polariseren naar verbinden (21/11) en
  • Luwte-oases: stilte beleven in Vlaanderen (19/12).

Meer activiteiten in de Kempen of elders zie Dag van de stilte.

Back to top button