Waarom ontstond godsdienst? Het antwoord op een raadsel.

Willy van Peer: Waarom ontstond godsdienst?Willie van Peer

Over de hele wereld geloven bijna alle mensen in een of andere god. Is dat niet merkwaardig?

‘Bijna’, want er zijn ook volken die geen godsdienst hebben.

Uit de vergelijking van die twee groepen kunnen we leren waarom godsdiensten ontstaan zijn. Recent onderzoek in de biologie geeft ons namelijk een duidelijk antwoord. We weten zelfs waar de eerste godsdiensten zijn ontstaan, wanneer en ook waarom. Vooral die laatste vraag is van groot belang voor vrouwen – want in vrijwel alle godsdiensten van de hele wereld nemen vrouwen een ondergeschikte plaats in. Merkwaardig? Niet als je weet waarom die godsdiensten zijn ontstaan.

Deze interactieve lezing neemt je mee op een fascinerende reis naar een ver verleden, toen er nog geen goden en geen godsdiensten waren – en wat er toen gebeurd is …
De lezing is gestoffeerd met heel wat beeldmateriaal.
Indien gewenst, krijg je een kleine ‘syllabus’ met achtergrond materiaal.

Over Willie van Peer

Prof. dr. Willie van Peer studeerde filologie in Antwerpen en Leuven en promoveerde aan de universiteit van Lancaster. Hij doceerde tekst- en literatuurwetenschap aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht en is professor aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München. Ook is hij Fellow voor het leven aan Clare Hall, Cambridge University. Zijn onderzoek richt zich op de nauwe samenhang tussen taal, verhalen, mythen en culturen vanuit vergelijkend perspectief. Zijn lezingen over maatschappelijke en culturele thema’s worden in brede kring gewaardeerd.

Deze lezing aanvragen?

  1. Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
  2. Bel 014 95 35 43 of mail Viviane. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
  3. Afspraak geregeld? Vraag de activiteit dan online bij ons aan.

Wat je nog moet weten

  • Je betaalt voor deze lezing 50 euro. Dat bedrag gaat integraal naar vzw Mali-ka-di.
  • Duur: min. ongeveer 2,5 uur
  • Als organisator zorg je voor beamer en een groot scherm. Vindt de lezing plaats in een grote zaal? Voorzie dan ook een geluidsinstallatie en een microfoon.

Snel een mailtje?

Vraag ons wat je wil. We antwoorden je snel!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?