#MeToo in de Fifties

metoo in de fiftiesPopsie

Vrouwen in de rockbusiness, het is geen evident verhaal. Elk decennium heeft zijn door de industrie geprefabriceerde poppemiekes. Maar vrouwen met echte rock-uitstraling en credibility, die ook op termijn nog iets betekenen? Niet zo veel, zelfs vandaag niet.

Ook in die roemruchte seventies en eighties kon je ze op 1 hand tellen. En in de sixties kom je al niet veel verder dan alleen maar Janis Joplin.
Maar hoe zat het dan in de nog eerdere voorgeschiedenis van de rock – die zogenoemde rock’n’roll-revolutie van de fifties? En in de jaren die daaraan voorafgingen?

Ja, er valt wel één en ander te ontdekken. De grote bluesmadammen met zelfs toen al straffe standpunten over agressieve mannen, lesbische relaties, prostitutie, …

Sommige strijdbare countryzangeressen. En al de tegenkanting die ze kregen. Er was zelfs een vrouwelijke Elvis. Maar hoe komt het dat we daar vrijwel niets over horen?

Robert Van Yper (auteur van het standaardwerk Rock it) doet het allemaal uit de doeken in deze boeiende lezing met sociale duiding en veel muziek- en beeldfragmenten.

Deze lezing aanvragen?

 1. Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
 2. Bel 014 95 35 43 of mail Viviane. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
 3. Afspraak geregeld? Vraag de activiteit dan online bij ons aan.

Wat je nog moet weten

 • Je betaalt voor deze lezing 100 euro. Lijkt je dat wat veel? Organiseer deze lezing samen met een andere vereniging: dat zorgt niet alleen voor meer volk, maar ook voor gedeelde kosten.
 • Je zorgt als organisator voor:
  • 1 sta-tafel (zo een hoog, rond ‘partytafeltje’)
  • beamer + projector + scherm
  • 1 laptop voor afspelen muziekfragmenten (Robert brengt een usb-stick mee)
   (voor de beeldprojectie is een 2de laptop nodig, maar die brengt Robert zelf mee)
  • klankversterking om laptop op aan te sluiten
  • een degelijke micro op statiefDuur van de activiteit: 90 minuten, maar kan ook op maat

Snel een mailtje?

Vraag ons wat je wil. We antwoorden je snel!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?