Ben jij een vrije vrouw of een tijger aan de haard?

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen: droom of realiteit? En liggen we daarvan wakker?Het Platform Vrouwenkracht van Vormingplus Kempen stuurde actrice Inge Paulussen met het kamertheater Tijgers aan de haard naar groepjes jonge vrouwen. Met vragen over geluk, tijdsindeling en opvoeding van de kinderen.

Resultaat? Wijze raad. Voor meer evenwicht – én vrede – in de Vlaamse huiskamers.

Mannen zien de huishoudelijke taken niet.

Heel wat vrouwen zijn ontevreden over de taakverdeling in huis. Want breidt het gezin uit met kindjes, dan komt vaak het hardnekkige rollenpatroon weer boven. Klinkt bekend? Doe er dan wat aan! Zit samen met je partner. Maak een lijst op om de klussen te verdelen. En durf je huishouden ook écht uit handen te geven. Cruciaal voor het succes? Praten, praten en … praten. Omdat jouw partner liever tekst en uitleg krijgt dan een ge­zicht als een don­der­wolk.

Geluk is me-time.

Avondje in de zetel, beurt bij de schoonheidsspecialist, dagje met vriendinnen. Ook jíj verdient me-time. Toch voelen de meeste vrouwen zich schuldig voor die ‘gestolen’ tijd – tegenover de kinderen en de partner. Absoluut onterecht! Meer nog: jouw opdracht vanaf vandaag? Maak élke week in je agenda een gaatje voor een verwenmoment. Laat de afwas voor een keer op het aanrecht staan. En doe dan vooral waarin je zin hebt.

Betekent luxe ook meer geluk?

Geluk is … carrière maken, de wereld rondreizen, een tiptop onderhouden eigen huis. Een voltijdse job, vijf hobby’s en veel vrienden. Kortom: we hebben het druk druk druk, en willen perfect zijn in álles. Mag het ook ietsje minder zijn? Stop die ratrace. Neem wat gas terug. En hou eens géén rekening met wat je vrienden en familieleden zullen zeggen – of denken.

Vrouwen verdienen 10% minder dan mannen

Vanaf de geboorte van een kind ruilen heel wat vrouwen hun carrière in voor meer tijd thuis. Moederschapsrust, ouderschapsverlof, deeltijds werk: de mogelijkheden zijn fantastisch. Maar ze staan wel gelijke groeikansen tussen mannen en vrouwen in de weg. Een oplossing? Verdeel het ouderschapsverlof tussen jou en je partner. En stimuleer je partner om voor deeltijds werk te gaan. Zo doorbreken we samen het glazen plafond.

Op televisie willen alleen vrouwen hun was weer wit krijgen.

Klassieke rollenpatronen houden stevig stand. En dat ligt grotendeels aan onszelf. Want we vinden het vanzelfsprekend dat meisjes of jongens sommige taken beter kunnen. Zo krijgen onze kinderen de verschillen met de paplepel ingegoten. Hoe doorbreken we die stereotypen? Bijvoorbeeld door ook jouw zoon aan het werk te zetten in het huishouden. En dochters enthousiast te maken voor technische beroepen.

Meer flexibiliteit zonder last voor de samenleving of werkgever.

Een aantal zaken vragen politieke actie. Zoals de invoering van een 30-urenweek voor meer evenwicht tussen werk en privé. Of de promotie van het ouderschapsverlof voor papa’s. Ook moet de kinderopvang betaalbaarder én flexibeler worden. Zeker voor alleenstaande ouders. Want met één inkomen vechten zij elke maand weer om rond te komen. En om meer meisjes warm te maken voor technische jobs, hebben we de hulp van het onderwijs nodig. Meer gelijkheid? Laat je stem klinken, en bouw zo mee aan het beleid.