In het prinsheerlijk platteland de Merode wordt veel waarde gehecht aan stilte. Dit werd extra in de verf gezet in het weekend van 27 en 28 oktober, toen in heel West-Europa door het winteruur alle klokken één uur stil stonden. In elke gemeente van de Merode organiseerde Vormingplus samen met twintigtal andere partners activiteiten rond stilte- en cultuurbeleving.

Zo sloten zij aan bij Cultuur van de Stilte, de jaarlijkse sensibiliseringcampagne van Waerbeke rond de waarde van stilte, rust en ruimte.

Meer dan 250 mensen kozen dat weekend om hun extra uur te besteden aan één van de zes kleinschalige waardevolle activiteiten.

Op zaterdagavond trotseerden moedige mensen de nachtelijke vrieskou om bij de Sint-Bavokapel in Laakdal naar de vurige erfgoedverhalen en de muziek van Westelfolk te luisteren.

De zondag werd heel vroeg ingezet met een witte ochtendwandeling van Testelt naar de abdij van Averbode voor een ontbijt en een rondleiding. Bij de abdij van Tongerlo genoten dichterlijke zielen van boomgedichten onder begeleiding van fluitmuziek. In het stiltegebied Gerhagen van de Merode was er een geleide stiltewandeling. Stevige stappers konden terecht in Herselt voor een natuurwandeling met gedichten en verhalen van Willem Elsschot. En in de kerk van Zammel zorgden tien kalligrafen voor veel volk. Zij schreven kunstige teksten over stilte en het erfgoed van de Merode.

Het was een weekend met mooie uren van stilte.

Reacties

Het was de moeite om op een zondag toch eens vroeg uit de veren te komen om in alle stilte het leven te horen ontwaken. Ilona en Tim Schillebeeckx, bij de vroege ochtendwandeling
Zeer mooie, aangename en vooral deugddoende wandeling. Waarom kan dat deeltje stilte niet elke dag ervaren worden? Heel fijn initiatief! Monique en Rudi
Hoor je me ritselen? Dan is het stil!over ‘Dichter bij de bomen’, in Tongerlo
Hartelijk dank. Het was heerlijk mijn kinderjaren terug te beleven. Maria Aerts van Fons van Kloon, bij ‘De Verlossing’ in het Helschotbos

Foto’s