Een kunstenaar die al wandelend schildert? Een ezel belast met multimedia apparatuur? Eetbare planten ontdekken langs trage wegen? Belevingen en ervaringen die worden onderzocht tijdens Sideways, een kunstenfestival op weg en onderweg.

Trage wegen vormen een maand lang het decor voor ontmoeting tussen natuur en cultuur, tussen wandelaars en artiesten. De ruggengraat van Sideways bestaat uit een wandeltocht van 4 weken dwars door België, van west naar oost. De Sideways expeditie is online te volgen en iedereen is welkom om met de internationale groep artiesten mee te wandelen, altijd van maandag tot donderdag.

Ezel

DonkeyXote, de multimedia ezel, documenteert verhalen en ontmoetingen onderweg en maakt alles virtueel wereldkundig viawww.sideways2012.be.

Wandelkaravaan

Tijdens het weekend van 8-9 september houdt de wandelkaravaan halt in Turnhout aan de Klein Engelandhoeve en ontvouwt zich een programma met interventies, workshops, gesprekken en wandelingen. Daarbovenop presenteert Verbeke Foundation exclusief in Turnhout het werk van een drietal kunstenaars.

Film

Ook Filmfestival Open Doek is van de partij met de cyclus Open Doek Wijkt Af en projecteert voor de gelegenheid 2 films: ‘Old Joy’ (US, 2006) een heerlijk avontuurlijke en meditatieve roadmovie. De Oscar-genomineerde ‘Home’ (CH, 2008), gaat over een verlaten snelweg die opeens wordt opgewaardeerd.

In samenwerking met Vormingplus zet Waerbeke vzw het initiatief Trage post 2012 Slow Mail op, een project rond trage post: onderweg worden brieven naar de komende generaties geschreven en meegegeven met de Sidewayskaravaan. De brieven worden pas eind oktober 2030 door de bestemmeling geopend.

Sideways maakt eveneens een koppeling met het Festival van de Stilte een initiatief van T2012 waarbij vragen worden opgeroepen rond stiltebeleving en omgevingskwaliteit. Een greep uit de activiteiten: Mystieke stilte ervaren in het begijnhof, een wandeling door het Vennengebied, nachtelijk sterrenkijken… .

Festival van de stilte is een samenwerking van Trage Wegen vzw, T2012, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Natuurpunt Educatie, Stad Turnhout, SPK, Fietspunt Turnhout, VVS Cygni, Tram 41, Waerbeke, Vormingplus Kempen.