Op zaterdag 28 september organiseerde Vormingplus een groepsbezoek aan de expo In Between in en rond het Kasteel van Gaasbeek. Daarvoor nodigden we de deelnemers aan het project trage post uit. Het belevingsparcours ‘In Between’ nam hen mee op een wandeling op het snijvlak van cultuur en natuur. Het pad strekte zich uit van de museumzalen tot het beboste kasteeldomein en de museumtuin, over de weidse parken naar het loofbos en de ongerepte natuur in en om de domeinen van Gaasbeek en Groenenberg.

Ik heb die dag beleefd als een boeiende ontmoeting van tegenstellingen waartussen ( ‘in between’ ) ik kon wandelen, mijmeren, proeven, luisteren, nadenken….én me spontaan kon openen.
De nieuwe kunstwerken in het relatief oude kasteel gaven me een ruimtegevoel dat kan ontstaan wanneer tegenstellingen met elkaar in gesprek komen: de open ruimte en wisselwerking tussen cultuur én natuur, binnen én buiten, verleden én heden, duisternis én licht, hemel én aarde, volheid én leegte, vorm én beweging, stilte én geluid, materie én geest, punt én ruimte, erfgoed en heden én toekomst….
Als mens staan we immers dagelijks tussen àl die verschillen, slapend of half wakend en het is goed om eens de tijd te krijgen om daar stil bij te staan, stil in te worden.
Ik werd er dan ook stil van, ook klein, groot en blij! Mijn abstracte woorden hier kunnen de concrete beleving moeilijk weergeven.
De uitleg van Joris Capenberghs hielp ons om onze blik te verfijnen, te verruimen of te verscherpen, naar buiten te brengen of juist meer naar binnen. De zon intensifieerde de kleuren en de contrasten, zowel binnen als buiten. Het was een mooie ervaring: openend en ruimtegevend; het maakte me blij en dankbaar voor de schoonheid, intensiteit, vernuftigheid, lichtheid en beweeglijkheid die we van de kunstenaars ter ervaring kregen waardoor wij – bezoekers- dit alles konden inademen en konden beseffen hoe groots de mens kan zijn in al zijn kleinheid.Katrien
Ik vond de goed overwogen, geïntegreerde kunstwerken in en rond het kasteel, de uitzichten, de uitgestrektheid, het kasteel zelf met zijn oude stenen een streling voor alle zintuigen. Wat mij het meest trof was de eenvoud, de sierlijkheid en stille bewogenheid van de houten boomstammen-compositie op onze laatste rustpauze tijdens de wandeling. Dat vond ik écht een werk dat voortvloeide uit wat er op die plaats al aanwezig was, zonder toevoeging van andere materialen. Zeer geslaagde uitstap voor mij!Gerd
Van de ervaring in Gaasbeek heb ik zeker geleerd en ze zal mij ook bijblijven, het was een stimulans om zelf op ontdekkingstocht te gaan naar kunst.Lieve

 

{gallery}130928inbetween{/gallery}