Speeddaten. Het bestaat al voor singles, maar ook voor sollicitanten, ondernemers en zelfs onderwijspersoneel. Hoog tijd dus om het verenigingsleven ook een kans te geven,

De bedoeling van een speeddate is om in contact te komen met anderen. Elkaar leren kennen en kijken of er iets schoon kan ontstaan.
Bij ons is dat niet anders: wij brengen verenigingen samen zodat ze elkaar leren kennen.

Ik zie jullie denken….. Werkt dat wel? En ja, dat werkt. Het daten werd al uitgetest in Mol en Balen. Met succes. Hier zie je de deelnemers in Mol: 22 verenigingen van de cultuurraad deden mee. In Balen waren er zelfs 28 organisaties.

Iedereen kan meedoen. De fanfare, natuurvereniging, buurtcomité, … ze zijn allemaal welkom. Er is maar 1 voorwaarde: je moet per vereniging 4 mensen afvaardigen.

Op de avond zelf worden die 4 opgesplitst. Twee mensen nemen plaats aan een tafeltje en ontvangen mensen van een andere vereniging. De twee overige mensen gaan op bezoek bij een vereniging aan een ander tafeltje.

Tijdens de date maak je kennis met elkaar én moet je ideeën rond samenwerking verzamelen. Na 7 minuten luidt de ceremoniemeester de bel. Tijd om het gesprek af te ronden en door te schuiven naar de volgende date. Tegen dit tempo ziet 1 vereniging op 1 uur tijd 10 andere organisaties.

Na een dik uur was het tijd om het glas te heffen. Ook dan kon je nog andere organisaties aanspreken, want iedereen had naambadges en je kreeg visitekaartjes om uit te delen. Daar werd volop gebruik van gemaakt.

Alle deelnemers evalueerden de avond positief. Het is plezant, je leert veel mensen kennen én je verzamelt een hoop ideeën om samen te werken.

Waren er dan geen klachten? Jawel ééntje: dat er te weinig tijd is voor de gesprekken. Maar dat is juist de bedoeling van een speeddate natuurlijk: veel mensen leren kennen op korte tijd. Als je verder wil gaan, zal je een tweede date moeten regelen … Zeker met een goede opvolging kan je tot geweldige resultaten komen. Jullie zijn daar, als cultuurwerkers, ideaal voor geplaatst.

In Mol leidde de speeddate tot effectieve samenwerking. Zo gaat de fotoclub foto’s trekken op de wintermarkt van een andere vereniging en gaven de houtsnijders een demo tijdens de opendeurdagen van VELT.

Dus, beste cultuurwerker, zit je te zoeken achter een methodiek waarbij je veel organisaties wil samen brengen, kennis met elkaar laten maken én van gedachten laten wisselen? Stop dan maar met zoeken. De speeddate is ideaal.
De drie voordelen nog eens op een rijtje.

Eén: het is eenvoudig om te organiseren. Geen ingewikkeld gedoe zoals hier. De speeddate is gemaakt voor mensen zoals jullie die weinig tijd hebben.

Twee: je kan er véél mensen tegelijk mee bedienen. Zelfs als je met 40 verenigingen bent, is er geen probleem.

En drie: het is erg effectief: 1 organisatie kan op 1 uur makkelijk 10 andere organisaties ontmoeten.
En verder heb je natuurlijk een leuke, dynamische activiteit die tot resultaten leidt.

Speeddaten is bovendien flexibel: je kan het met je cultuurraad doen, maar ook met allerlei andere organisaties. En je kan samen over samenwerking nadenken, maar evengoed brainstormen over allerlei andere zaken.

Heb je graag wat extra uitleg? Binnenkort hebben we een handleiding waarin de methodiek van a tot z beschreven wordt. Met heel wat tips om er een topactiviteit van te maken.
Ben je geïnteresseerd?

Eén adres: dit mooie witte huisje in de Prins Boudewijnlaan in Turnhout, bij Vormingplus. Vraag maar naar Viviane.