Integratie is niet makkelijk. Voor vele anderstalige nieuwkomers klinkt het Nederlands als Chinees en ook de Vlaamse cultuur heeft wel wat voetnoten nodig. Daarvoor werd het project ‘Samen inburgeren’ in het leven geroepen. In maart vorig jaar gaf minister Bourgeois het startschot voor de actie. De opzet is heel eenvoudig: een anderstalige nieuwkomer –inburgeraar- wordt gekoppeld aan een vrijwilliger die de nieuwkomer op een informele en gastvrije manier wegwijs maakt in de maatschappij. Zij trekken minstens een half jaar samen op en doen twee keer per maand activiteiten die ze beiden interessant vinden. In Turnhout werden enkele maanden geleden al zo’n 23 multiculturele koppels gevormd. In Geel en Mol startte het traject onlangs.

http://www.gazetvanturnhout.be/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/readmore.png); color: rgb(85, 85, 85); “>

Elk jaar verwelkomt Vlaanderen 40.000 nieuwkomers. De meesten volgen verplicht een inburgeringscursus, maar daarna voelen ze zich nog niet noodzakelijk thuis in hun nieuwe land. Het gebrek aan kennis van de taal is voor velen een struikelblok om contacten te leggen met hun Vlaamse buren. De drempel om zich aan te sluiten bij een vereniging of buurtcomité is vaak te hoog. Het project ‘Samen inburgeren’ neemt die drempel stap voor stap.

Multicultureel datingbureau

Vormingplus Kempen engageerde zich samen met vzw Prisma en de diversiteitsconsulenten van de gemeenten Turnhout, Geel en Mol om het traject in de Kempen op poten te zetten. In maart gingen in Turnhout 46 deelnemers voor de eerste keer op pad. “De taalkoppels werden niet lukraak gevormd,” zegt Janna Janssens van Vormingplus Kempen. “Toen ze zich hebben ingeschreven, werden zowel de inburgeraars als de coaches individueel uitgenodigd voor een gesprek. We hadden een vragenlijst opgesteld over hun hobby’s en hun gezinssituatie. We moesten weten wie ze waren om de best mogelijke koppels te vormen. Eigenlijk waren we op dat moment een beetje een datingbureau.”

Ontmoetingsdag

In mei was het tijd voor een eerste evaluatie. Op de ontmoetingsdag in ’t Antwoord in Turnhout konden de coaches en de inburgeraars tijdens een brunch ervaringen uitwisselen.Inburgeren lukt beter met een persoonlijke coach “Mijn coach heet Lieve,” vertelt Basri Calis uit Turkije. “Haar naam zegt wel iets over haar karakter. Het is inderdaad een hele lieve. Ik hoop dat ik een vriendin voor het leven gevonden heb.” Coach Lieve Dorenberg beaamt dat. “Ik denk niet dat we elkaar na zes maanden uit het oog zullen verliezen.” Lieve benadrukt ook dat het project een win-winsituatie oplevert voor alle deelnemers. “Ik ben zelf van Essen afkomstig en woon nog maar 8 jaar in Turnhout. Basri woont hier eigenlijk al langer dan ik . Soms lijkt het dat ik diegene ben die aan het integreren is. Basri gaat waarschijnlijk opkomen voor de gemeenteraadsverkiezing en hij probeert mij zover te krijgen dat ik ook mee doe. Tja, ze hebben vrouwen nodig op de lijst. Voorlopig heeft hij me nog niet kunnen overhalen”

sameninburgeren03

Wijze les

Ook Danielle Grandsard (foto, rechts) beaamt dat voor beide partijen heel wat culturele rijkdom te rapen valt. Zij werd in maart gekoppeld met Altanchimeg Jantsannyam (foto, links) uit Mongolië. Een perfecte combinatie, vindt ze. “Toen ik hoorde dat Alta uit Mongolië kwam, was ik heel blij. Dat land en de cultuur hebben me altijd gefascineerd. Onze eerste uitstap was een wandeling naar het Winkelsbroek, een natuurgebied in Zevendonk. Alta vertelde me dat sommige plekken daar haar deden denken aan haar land.” Alta en Danielle kregen op enkele maanden tijd een hechte vriendschap. Een gesprek over hun moeders lag aan de basis daarvan. “Ik had net mijn moeder verloren,” vertelt Alta met tranen in de ogen, “en Danielle vertelde me over haar moeder die al 95 is. Ik vind het zo fantastisch voor haar dat haar moeder zo’n hoge leeftijd heeft bereikt. Volgende keer dat we elkaar zien, gaan we bij haar op bezoek. Ik kijk er nu al naar uit.”

“Alta’s moeder was ook een wijze vrouw,” gaat Danielle verder. “Zij was boeddhistisch maar ze vertelde Alta dat ze de religie van dat andere land moest overnemen wanneer ze naar een ander land zou verhuizen en dat dit ook een deel van integratie was en dat de grondslag van alle religies toch hetzelfde was, namelijk: elkaar graag zien en solidair zijn. Daarom heeft Alta haar kinderen ook laten dopen. Ik vind dat een mooi gebaar.”

Op café en in het moederhuis

Zo’n tweemaal per maand trekken de taalkoppels eropuit om koffieklets te houden of op café te gaan. Sommige inburgeraars betrekken hun coaches ook bij hun andere sociale activiteiten. “Ik zit in de vereniging Eva,” zegt Disna uit Sri Lanka. “Enkele weken geleden hebben we een multiculturele modeshow georganiseerd in het kader van Turnhout 2012. Mijn nieuwe vriendin Lieve Hendrickx heeft me toen goed geholpen. Daarom ga ik binnenkort bij haar thuis koken.”

“Het is soms moeilijk afspreken met Disma,” lacht Lieve. “Ze doet ongelooflijk veel vrijwilligerswerk: voor het Rode Kruis, voor de Mondiale Raad en voor vzw Eva. Echt inburgeren moet Disma dus niet meer. We werken dan ook vooral rond taal. Ik verbeter al eens een mailtje en we voeren gesprekken via de telefoon.” Museumuitstapjes, cafébezoeken en sportieve activiteiten: de koppels hebben nog veel om naar uit te kijken de volgende maanden, maar voor Lieve Lippens, die coach is van Angela Frederic uit Liberia, staat er nog iets heel bijzonders te gebeuren. “Angela is zwanger,” zegt Lieve trots. “Dat wordt heel plezant, want nu kan ik samen met haar aftellen. Echt, ik heb het gevoel dat ik haar al heel lang ken.”

sameninburgeren01

Nog meer inburgering

Vormingplus Kempen en de andere partners van Samen inburgeren hebben zich voor drie jaar geëngageerd. “Wanneer deze 6 maanden zijn afgelopen, gaan we inderdaad opnieuw van start. Geïnteresseerden moeten dus zeker de websites van de deelnemende gemeenten in het oog houden,” zegt Janna van Vormingplus. “Op www.sameninburgeren.be vind je ook foto’s en filmpjes van de activiteiten die we met de Kempense taalkoppels doen.”

Tekst: Katrien Lodewyckx

Dank u, Suiker

Dit interview verscheen deze maand in de gratis cultuurkrant Suiker.