Op dinsdag 25 juni 2013 vond er een studiedag plaats onder de titel ‘Generaties voor elkaar’.

Eenzaamheid

Eenzaamheid: dat bleek in een Arendonks onderzoek onder zestigplussers de grootste maatschappelijke uitdaging. 17% van hen voelde zich zo eenzaam dat ze professionele hulp nodig hadden om die de baas te kunnen.

Thema op de agenda

Of je nu 80 of 60 bent, man of vrouw, al dan niet een partner of kinderen hebt, … elke oudere kan in de eenzaamheid belanden. Recente Belgische cijfers bevestigen dat bijna de helft van de 60-plussers zich eenzaam voelt. Zo zouden er in 2020 in ons land meer dan één miljoen eenzame ouderen zijn. De aanpak en preventie van eenzaamheid bij ouderen lijkt een prioritair thema te worden.

De aanpak van Arendonk

Daarom startte OCMW Arendonk het project “Generaties voor Elkaar” op in samenwerking met Thomas More, Vormingplus Kempen, de Seniorenraad en het Arendonkse Rode Kruis. In het voorjaar voerden we flink wat onderzoek uit. De resultaten daarvan willen we nu met alle geïnteresseerden delen. En we geven meteen ook een inkijk in het vervolg van het project: in het najaar gaan we aan de slag met een project om de sociale betrokkenheid en participatie van ouderen te verhogen. Vanuit een positieve en waarderende benadering. En we betrekken er ook andere generaties bij.

Partners

allelogosvoorweb

Lees ook