Het Nieuwe Turkije van Erdogan: een waarschuwing voor Europa?

Het Nieuwe Turkije van Erdogan: een waarschuwing voor Europa?

Wie Turkije zegt, zegt Tayyip Erdogan. Dirk Vermeiren praat over zijn achtergrond, zijn denkkader, zijn inspiratiebronnen.

De Turkse president Tayyip Erdogan laat niemand onberoerd. Miljoenen Turken aanbidden hem onvoorwaardelijk. Nog veel talrijker zijn z’n tegenstanders, die spreken van een autoritair regime. De vrije meningsuiting, de rechtstaat, de scheiding der machten, vrije media, de scheiding tussen religie en politiek, het vrije onderwijs, alles moet wijken voor Erdogan’s zelfverklaarde Yeni Türkiye (vertaald: ‘Nieuw Turkije’).

Tussen 2002 en 2014 werkte Dirk Vermeiren als Turkije-correspondent voor de VRT. De afgelopen jaren gaf hij vele tientallen voordrachten in Vlaanderen onder de titel ‘Turkije, weg van Europa?’. Die voordracht beëindigde hij met de bewering dat Erdogan de geschiedenis zou ingaan als de slechtste Turkse president ooit. Deze nieuwe voordracht van Dirk Vermeiren is het logische vervolg daarop.

Waar komt Tayyip Erdogan eigenlijk vandaan? Wat is zijn achtergrond, hoe ziet zijn denkkader eruit, wat zijn z’n inspiratiebronnen? Waarom stelt hij zich zo agressief op tegenover het Westen? Welke gevoelens bespeelt hij? Hoe verklaar je zijn enorme aanhang bij de Turkse diaspora in Europa? Hoe ziet dat ‘Nieuwe Turkije’ eruit? Wat rest er nog van de seculiere republiek? En zijn we Turkije nu écht definitief kwijt?

    Praktisch

Hoe vraag je deze lezing aan?

Wat je nog moet weten

  • Je betaalt voor deze activiteit 100 euro.

  • Duur: 1 uur + vragen en antwoorden

  • Je zorgt als organisator voor een beamer en scherm (of witte muur). Indien grote ruimte, graag geluidsversterking.

  • Begeleiding: Dirk Vermeiren

2018-09-05T13:06:42+00:00