Sarah De Vlam doet in deze voordracht de Catalaanse Kwestie uit de doeken. Ze gaat ook dieper in op de historische relatie tussen Catalonië en Spanje.

Catalonië verscheen de laatste jaren met regelmaat in de internationale media omwille van de massaal bijgewoonde manifestaties voor onafhankelijkheid. Er werden diverse pogingen gedaan om referenda te organiseren. Op 1 oktober 2017 werd een verboden maar vreedzame stemming hardhandig aangepakt. Toch riep men op 27 oktober de onafhankelijkheid uit, maar Catalonië werd internationaal geïsoleerd en de nieuwe republiek bleef dode letter.

De soevereiniteitsverklaring werd door Madrid echter zwaar afgestraft door de toepassing van grondwetsartikel 155 die de regio haar Autonome statuut afnam: de meeste regeringsleden van toen zitten nog steeds achter de tralies. Anderen vluchtten naar het buitenland, waaronder de afgezette president Carles Puigdemont die zich in Waterloo vestigde.

In de lente van 2019 startte een juridisch proces dat moet uitmaken of al deze voormalige aanvoerders al dan niet schuldig zijn aan rebellie, een zwaard van Damocles dat hen een kwarteeuw gevangenis kan opleveren. De Catalaanse kwestie beheerst al sedert 2010 het politieke, sociale en economische leven en bracht ook verdeeldheid onder de bevolking.

Sarah De Vlam geeft in De Catalaanse Kwestie de context van dit Zuid-Europese segregatiefenomeen. Ze gaat dieper in op de historische relatie tussen Catalonië en Spanje en bekijkt het verhaal vanuit verschillende hoeken.

    Praktisch

Hoe vraag je deze lezing aan?

Wat je nog moet weten

  • Beschikbaar: deze lezing kan doorgaan in de periode van 12 november tot 23 november 2019. De lezingen kunnen overdag of ‘s avonds plaatsvinden.
    ´s Avonds moet er rekening gehouden worden dat Sarah nog met het openbaar vervoer tot in Gent kan geraken, of in extremis tot in Hasselt.

  • Je betaalt voor deze lezing 50 euro.

  • Duur: 1,5 uur + evt. pauze

  • Sarah brengt normaal haar eigen laptop mee  en een presentatie op stick, maar het is altijd veilig dat er een back-up is. Als organisator zorg je verder voor beamer, scherm, goed geluid, verlengdraden. Tafel vooraan voor begeleidster.