Op 30 oktober, Dag van de Stilte, kan je de ontbijtfilm In Pursuit of Silence bijwonen. 

Met deze filmochtend in de Turnhoutse Utopolis biedt Vormingplus Kempen je weer de kans om je even onder te dompelen in het stiltethema. Nadien kan je samen met het publiek in gesprek gaan met enkele Kempense genodigden uit diverse beleidssectoren over de uitdagingen die er zijn voor stilte, rust en ruimte in de Kempen.

buttonIPOS

Het ontbijt

Voor het biologische ontbijt kan je genieten van een smoothie, een groentensoepje, een broodplank met speltbroodjes en keuze uit divers broodbeleg, havermoutpap, Ayurvedische pannenkoek met ahornsiroop en als afsluiter een dessertbuffet. Naast de groentensmoothie is er uiteraard ook koffie en thee.

Het ontbijt wordt verzorgd door Sprouts, Organic Veggie food & drinks.

De film

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens.

De avant-garde componist John Cage schreef in 1952 het stuk 4’33’’ waarbij de pianist zijn piano niet aanraakt en enkel het gekuch of de schuifelende voeten van het publiek het hoorbare geluid zijn. Het is één van de vele expressies van de impact van de stilte. Maar bestaat de pure stilte? Waarom gaan we ernaar op zoek? Of omgekeerd, waarom lopen we er net van weg?

In een trip rond de wereld verkennen we de geheime aard van de stilte – van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zen-kloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Er is immers geen enkel aspect van het menselijk bestaan waar geluid en zijn tegenhanger stilte geen invloed op hebben. Een cinematografische luisterervaring, paradoxaal genoeg een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij stilte.

De regisseur

Patrick Shen is een Amerikaanse scenarist, regisseur en producer. In 2003 werd zijn film Flight from Death over doodsangst, internationaal bejubeld vanwege de diepgang waarmee de menselijke relatie met de dood werd blootgelegd. Shen zijn documentaires gaan wel vaker over de zoektocht naar iets ongrijpbaar. Zo ging hij voor The Philosopher Kings op zoek naar wijsheid bij de conciërges van Amerikaanse universiteiten en onderzocht hij voor In Pursuit of Silence de impact van stilte op ons leven.

Het nagesprek

Joris Capenberghs, stafmedewerker Waerbeke, praat na met:

  • Bart Wuyts (directeur Strategische Projectenorganisatie Kempen)
  • Eric Nysmans (directeur Welzijnszorg Kempen en voorzitter Openbaar Psychiatrische ziekenhuis Geel)
  • Joke Flour (projectcoördinator Natuurpunt CVN) en
  • Leo Van Miert (schepen ruimtelijke ordening Oud-Turnhout)

Praktisch

zondag 30 oktober 2016
Utopolis Turnhout, Graatakker 99.

  • Ontbijt vanaf 9.30u. Prijs voor het ontbijt: 12,5 euro. Je moet je wel hiervoor inschrijven vóór woensdag 26 oktober.
  • Film om 11.00u. Een ticket in voorverkoop kost je 7,5 euro.
  • Nagesprek: dat duurt 1 uur

buttonIPOS

Een organisatie van

Vormingplus Kempen, Natuurpunt CVN, Natuurpunt Taxandria, Stilteplatform Kempen, Waerbeke en MOOOV

in het kader van

DagvandeStilte_zww