Molse verenigingen leerden mekaar beter kennen op een speeddate. Ze gingen op zoek naar kansen tot samenwerking.

Met het KOLOS-traject wilden we met Vormingplus enkele jaren terug Kempense cultuurschepenen en -ambtenaren stimuleren om in hun aan de slag te gaan met het verenigingsleven. In 2015 fristen we het opnieuw op voor enkele adviesraden van Mol. De Molse cultuurraad wou er in 2016 mee aan de slag.

Verenigingen op speed

Op 12 april brachten we zo 22 Molse verenigingen samen in de podiumzaal van ‘t Getouw: nieuwe en klassieke verenigingen, socio-culturele organisaties en amateurkunsten en ook enkele multiculturele verenigingen. Het werd een enthousiaste boel. Op een grootschalige speeddate ontmoetten op een avond tijd 88 deelnemers elkaar. Iedere vereniging kon er twee belangrijke activiteiten in de kijker zetten aan hun tafeltje. Samen met de andere tafelgenoten dachten ze na over hoe ze rond deze activiteiten zouden kunnen samenwerken.

speeddaten

Iets te kort

Achteraf bleek deze speeddate voor vele deelnemers net wat te kort: ze konden maar net met elkaar kennismaken, of ze moesten al de kansen tot samenwerking bekijken. Toch was iedereen het erover eens dat het een fijne, toffe, ideale en rendabele manier was om op korte tijd heel wat nieuwe verenigingen en mensen te leren kennen en om verschillende voorstellen tot samenwerking te creëren.

Er werden heel wat ideeën gesprokkeld. Die in praktijk omzetten, vraagt nog heel wat tijd. Maar een aantal verenigingen zien samenwerkingen in de praktijk zeker zitten. En de eerste resultaten zijn er al.

Wij volgen het de volgende maanden van dichtbij op.

Meer lezen?

Roel Sels schreef voor ons een sfeerverslag uit van de avond. Hij interviewde ook enkele deelnemers.

De foto’s