Die voormiddag in Kasterlee, drie dames samen aan tafel. Even iets vragen? “Wij juichen het toe dat Vormingplus Kempen zo’n cultuurwerkersdag organiseert”, zegt Lut Willems, cultuurbeleidscoördinator van Herselt. “We zijn allemaal met hetzelfde bezig, maar we ontmoeten mekaar zelden of nooit.”
“Da’s waar”, bevestigt Kristien Behets, cultuurbeleidscoördinator in het naburige Westerlo. “Lut en ik hebben mekaar toevallig nog eens ontmoet bij de uitreiking van een erfgoedprijs, maar daar bleef het bij. Het sociale, collegiale aspect van deze cultuurwerkersdag is daarom erg belangrijk. Dat we hier bovendien specifiek op ons werkveld gerichte informatie aangereikt krijgen, is dat niet minder. Ik kom naar hier voor de combinatie van het sociale én het informatieve.”

Marlies Valgaeren (tweede van links), Kristien Behets (vierde) en Lut Willems (rechts). Foto ©Chris Stessens

Lut en Kristien zijn nog cubelco, Marlies Valgaeren niet: zij is diensthoofd Vrijetijd in Olen. “Vele gemeenten evolueren naar een vrijeijdsdienst of iets soortgelijks, met Cultuur als onderdeel. Daardoor werken de cultuurmedewerkers vandaag al veel minder vanop een eilandje dan de cubelco’s van de beginjaren. Maar overleg met soortgenoten van andere gemeenten, dat bestaat eigenlijk niet. Tenzij op deze cultuurwerkersdag, dus. In onze sector is inspiratie erg welkom, en hier krijgen we die inspiratie van mekaar.”

“Elkaar eens informeel ontmoeten in een aangenaam kader, is zeker geen overbodige luxe”, vindt ook Maarten Meyers, cultuurfunctionaris in Beerse (foto boven). “Dat zou zelfs nuttig zijn voor de mensen van de cultuurcentra en de bibliotheken, volgens mij. Ook zij spelen een rol in hetzelfde veld, dat alsmaar meer geïntegreerd raakt. Misschien moeten ook zij eens uit hun tent gelokt worden? Ook voor hen is gemeenschapsvorming trouwens een decretale verplichting geworden. Voor mij is een dag als deze in elk geval erg interessant. Ik kom graag!”