Wannes Deleu: Op straat

Wannes Deleu leefde voor één een maand op straat. “Het was de hel”, zei hij achteraf. Het veranderde zijn kijk op daklozen.

In elke Belgische stad zie je daklozen. Maar eigenlijk weten we niets over hen. Wie zijn ze, hoe zijn ze op straat beland en wat doen ze om te overleven? Op zoek naar antwoorden op die vragen besloot televisiemaker Wannes Deleu (VRT) een maand lang op straat te leven tijdens hartje winter, met zijn camera in de hand. “Het was de hel.”

De lezing “Op Straat” brengt de armoede- en daklozenproblematiek in Vlaanderen in beeld. Wannes geeft een ongeziene blik in de wereld en het leven van dakloze mensen.

Wannes kwam terecht op een plek die honderden mensen hun ‘thuis’ noemen: de ijskoude Antwerpse straatstenen. Heel veel dingen die heel normaal zijn, waren dat plots niet meer. Het voorzien in basisbehoeften bleek problematisch. Eten, slapen, warmte, hygiëne, niets is nog vanzelfsprekend. “Ik wou het zo waarheidsgetrouw mogelijk doen. Wie dakloos wordt, heeft ook niet op voorhand gegoogeld waar er nachtopvang is of waar je terecht kunt voor voedselbedelingen.”

Voor Deleu bleek niet het fysieke aspect de grootste uitdaging. “De schaamte wanneer je zit te bedelen, het feit dat je voor zowat alles aangewezen bent op anderen en de verveling die ervoor zorgt dat elke dag een eeuwigheid duurt. Het is echt een onmenselijk bestaan.”

Met zijn VRT-reeks ‘Op Straat’ hoopt Deleu vooral ogen te openen. “Je zult als dakloze in Antwerpen niet omkomen van de honger. Het zit hem eerder in kleine dingen. Het gebrek aan plekken om je te wassen bijvoorbeeld. En waarom zijn er zo weinig openbare toiletten waar je gratis terecht kunt?”
Maar bovenal is Wannes zijn kijk op daklozen veranderd. “Het speelt zich zo dichtbij af, letterlijk in mijn voortuin en ik wist er niets van, en ik denk met mij veel mensen.”

Praktisch

Hoe vraag je deze lezing aan?

Wat je nog moet weten

 • Je betaalt voor deze activiteit 250 euro.
 • De organisator zorgt voor een tafel, scherm en beamer, geluidsversterking voor projectie (er zit video met klank in de powerpointvoorstelling).
  Wannes brengt een MAC-laptop mee en het kabeltje om de MAC-laptop aan te sluiten op de beamer.
 • Een persoon die de apparatuur kan bedienen is 1 uur voor aanvang aanwezig om Wannes op te vangen.
 • In een kleine zaal (< 50 personen): geen versterking van de stem nodig. In een grote(re) zaal (of in een zaal met slechte akoestiek: klankinstallatie vereist. De organisator zorgt voor een klankinstallatie met een headset of een gewone handheld microfoon (draadloos of met voldoende lang snoer) en professionele ondersteuning hiervoor.
 • Catering: de organisator zorgt voor drank en broodjes voor 1 persoon.
 • Parkeerruimte voorzien voor 1 personenwagen tenzij Wannes met de trein komt.
 • Een tafel voor merchandisingstand.
 • De lezing duurt 90 minuten.
 • Minimum 25 deelnemers.

Geef een reactie

Back to top button