Feestend het hele jaar door!

Zijn de feesten van nu nog even spannend en plezierig als vroeger? Eddie Niesten dist feest- en eetgewoonten doorheen de tijd op, overgoten met heel wat nostalgie.

Elke dag feest

“Het is nu elke dag feest” hoor je meer dan eens iemand op jaren verzuchten. Wat de dagelijkse keuken betreft, klopt dat waarschijnlijk. En wellicht is aan tafel het verschil tussen feest- en gewoon eten alsmaar kleiner geworden. Maar een aantal andere gebruiken en rites hebben de tand des tijds met verve doorstaan. Denk maar even aan het huwelijk, waarvoor zelfs heuse beurzen georganiseerd worden en uitgebreide gidsen uitgegeven. Maar wie kent nog de liefdesdrank die je de dagen na Kerstmis moet drinken?

Waar zit de eigen inbreng?

De voorbije decennia heeft zich wel een gespecialiseerde feestsector ontwikkeld, die je van alle zorgen ontlast, eenmaal je een belangrijk feest moet organiseren. Wij hoeven dus al even niet meer zelf achter het fornuis te gaan staan, de tafel feestelijk klaar te zetten, het huis grondig om te bouwen om toch maar alle genodigden een minimum aan zitcomfort te garanderen. Maar wat dan met de eigen inbreng op je eigen feesten?

Hoe was het enkele decennia terug, toen er van een babyborrel nog lang geen sprake was? Wat weten wij nog van onze eerste of plechtige communie? Hoe zagen ons huwelijk en jubilee er uit? Misschien blijven de kermisfeesten van vroeger een plezierige herinnering? Of de jaarlijks weerkerende kalenderfeesten in het gezin, zoals Pasen, Kerstmis? Allemaal feesten die kleur (en structuur) aan ons leven gegeven hebben, het ene al meer dan het andere.

Feest- en eetgewoonten

Zijn de feesten van nu nog even spannend en plezierig als vroeger? Kijken wij er ook nu nog naar uit? Laten wij even het feestjaar de revue passeren, met tal van bekende maar ook heel veel minder bekende feest- en eetgewoonten! Een plezierige terugblik met verrassende (her)ontdekkingen, overgoten met een soms heerlijke saus van nostalgie…

Voor de jongeren onder ons bovendien een schat aan originele suggesties om weer zélf feest te vieren!

“Heel toegankelijke lezing, boeiend verteld van begin tot einde. Eddy heeft een enorme kennis over feesten.”

Femma Larum

Praktisch

Hoe vraag je deze lezing aan?

Wat je nog moet weten

  • Je betaalt voor deze activiteit 50 euro.
  • Begeleiding: Eddie Niesten
  • Duur: ongeveer anderhalf uur, maar dat is aanpasbaar op de maat van de organisator
  • Als organisator zorg je voor een scherm en een beamer, en zo nodig een geluidsinstallatie vanaf 40 deelnemers.
Back to top button