Bart Demyttenaere: Mijn Congo

Mijn Congo. Een familiegeschiedenis., is het autobiografisch boek waaraan Bart Demyttenaere ruim zes jaar werkte.

Mijn Congo

De auteur gaat op zoek naar sporen van drie generaties Demyttenaere.

Zijn oudoom Michaël bevoorraadde als zeekapitein in opdracht van koning Leopold II ‘ontdekkingsreiziger’ Stanley (1879-1882).

Zijn vader Jos werkte voor een katoenbedrijf in het noorden van Katanga (1959-1964). Hij beleefde er de laatste maanden van Belgisch Congo, de afscheuring van Katanga en de val van Tshombe.

Als jonge onderwijzer gaf Bart van 1986 tot 1990 les in het Zaïre van Mobutu. In 2017 en 2018 bezocht hij alle plaatsen in Congo die voor hem en zijn familie belangrijk waren. Mijn Congo is verhalende non-fictie van de bovenste plank.

Grootvader Michael Demyttenaere

Bart Demyttenaere is een van de getuigen in de tv-reeks ‘Kinderen van de kolonie’ (CANVAS, najaar 2018)

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo (Kalemie, 1963). Hij schreef succesvolle kinder- en jeugdboeken, maar werd vooral bekend als schrijver van maatschappelijke non-fictie. Hij schreef een aantal spraakmakende boeken over zelfmoord, armoede in België, het gevangeniswezen, de vluchtelingenproblematiek en de kerk.

Praktisch

Hoe vraag je deze lezing aan?

Wat je nog moet weten

  • Je betaalt voor deze lezing 250 euro. Lijkt je dat veel? Misschien vind je wel een andere vereniging in je gemeente die mee wil organiseren. Dat betekent meer promo en meer publiek.
  • Als organisator zorg je voor een laptop, beamer, een scherm, een microfoon (liefst een headset). Je zorgt ook voor het vervoer van Bart van en naar het dichtstbijzijnde treinstation.
  • De activiteit duurt va. 1,5 uur.
  • Bart geeft de voorkeur aan een live interview door iemand van de organisatie. Bart is bereid om de interviewer vooraf een aantal richtvragen te bezorgen.
Back to top button