60- en 80’ers van hier

De beeldvorming over ouder worden is eerder negatief in onze samenleving. Niemand wil oud worden. De ‘jong-dynamisch’-cultus domineert. Maar hoe kijken ouderen er zelf naar toe? Wat hebben zij geleerd van het ouder worden en wat kunnen ze de samenleving leren over ouder worden.  Is er een meer genuanceerd beeld van ‘ouder worden’ mogelijk?

In dit project doorlopen twee verschillende groepen ouderen (60-65-jarigen) en (80-85-jarigen) elk een eigen traject. De jongere ouderen buigen zich over hun eigen ouder worden, hun dromen, wensen en bekommernissen. De oudere ouderen blikken terug over hun eigen ouder worden en of dat volgens de plannen, dromen en bekommernissen van rond de pensioneringsleeftijd is. Aan het einde van het traject komt iedereen samen voor ontmoeting en uitwisseling.

In het najaar 2016 organiseerde Huis Driane en Vormingplus Kempen een reeks babbelnamiddagen over dromen, wensen en bekommernissen voor 60-plussers en 80-plussers.

Beide groepen kwamen eerst 4 keer apart samen en nadien kwamen beide groepen 4 keer samen voor ontmoeting en uitwisseling. Vertellen en luisteren naar elkaars verhaal was de rode draad. Simpel maar heel leerrijk. Niet alleen voor de deelnemers, maar vooral ook voor de organisatoren.

Opnieuw

Een identieke reeks gesprekken startten we in het voorjaar van 2019 op in LDC Komie Geire in Olen.

In 2020 plannen we een reeks in LDC Sprankel in Vorselaar.

Lees meer over dit project

Waarom?

De Kempen vergrijst in een ijltempo en ontgroent net als in Vlaanderen.  Dit heeft heel wat gevolgen op maatschappelijk vlak zoals de  betaalbaarheid van de pensioenen, toenemende zorgbehoeften, minder zorgaanbod , dalende budgetten….

65-plussers zullen in de toekomst nog een belangrijke groep worden in de samenleving waarmee rekening mee moet worden gehouden.

Onze partners

  • Huis Driane, Herenthout (2016-2017)
  • LDC Komie Geire, Olen (2019)
  • LDC Sprankel, Vorselaar (gepland in 2020)

Periode

najaar 2016

Wie doet het?

Christa Truyen

Waar?

  • gemeente Herenthout (2016-2017)
  • gemeente Olen (2019)

 

Back to top button